Gilde St. Lambertus

Someren - Eind

Het schietterrein  "De kolenboer"

 

Gilde St Lambertus werd in 1895 opgericht in cafe Piet Deerns en omdat bij een Gilde een koning hoort,die dit kan worden door een koningsvogel naar beneden te halen,werd langs het cafe,op korte afstand van de weg,een houten schutsboom geplaatst. Eèn van de gildebroeders maakte op de boom een mooie windvaan,waarin het jaartal 1895 werd uitgesneden. Dit windvaan is nog steeds in het bezit van het gilde en wordt op tentoonstellingen en kringgildedagen aan het publiek getoond.

 

In 1896 werd voor het eerst koning geschoten en H.van Houts werd de eerste trotse koning van Gilde St.Lambertus. Na hem zouden er nog velen volgen want om de twee jaar,vroeger was dit om de drie jaar,vind het traditionele koningschieten plaats op de eerste pinksterdag. Het cafe werd eerst overgenomen door W.Lambertus en later door Frans Lomans sr.die aan de Einderstraat Thans Boerenkamplaan,een kolenhandel begon. De schutsboom werd daarom een tiental meters naar achteren geplaatst. Omdat er met scherp geschoten werd,dwz met echte kogels,werd er een hinderwetvergunning vereist. De eerst vergunning werd verstrekt op 17 september 1929 door de burgemeester van Someren.

 

De eisen om aan de hinderwet te voldoen werden steeds strenger en omdat de schutsboom nog te dicht bij de openbare weg lag werd hij nog verder het terrein in geplaatst en al spoedig kwam er een tweede,nog steeds houten,boom erbij. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het wedstrijdschieten op de wip bij de Gilden steeds belangrijker en daarom werden er klein kaliber geweren aangeschaft,waarvan de terugslag op de kolf nauwelijks te merken is. Om te voldoen aan de nieuwe wedstrijdregelementen werden de twee bomen met vier stuks uitgebreid,zodat het Gilde een moderne schietaccomodatie kreeg die voldeed aan alle normen.

 

Toen Fans Lomans jr.stopte met de kolenhandel werd bij de schietbomen een kleine schuilhut gebouwd,die later werd uitgebreid tot een mooie cantine.Door zelfwerkzaamheid van de Gildebroeders werd de kleuterschool van Someren Eind,die semi-permanent gebouwd was en in 'n slechte staat verkeerde,gesloopt en uit de nog bruikbare materialen werd de nieuwe cantine opgetrokken. Toen de zes houten bomen,die veel onderhoud vergden,versleten waren werden zij vervangen door ijzeren,die aan alle moderne eisen voldeden. Volgens de toen geldende normen kwam het lood van de afgeschoten kogels in het achterterrein terecht en al spoedig kwamen er berichten van de milieu-organisaties bij de regering dat dit niet langer kon. Vandaar dat er een nieuwe wet kwam waarbij men verplicht werd om goedgekeurde kogelvangers op de bomen te plaatsen,die er voor zorgen dat alle lood word opgevangen. Vòòr 1 januarie 1998 moest dit gerealiseerd zijn.

Voor het Gilde was dit een enorme uitgavenpost waar men niet op gerekend had. Toch besloot men van het begin af de zaak goed aan te pakken en zo werden er 5 gloednieuwe,roestvrije bomen geplaatst met kogelvangers die aan alle milieunormen voldoen. Eèn van de oude bomen heeft men laten staan als herinnering aan het vroegere koningschieten,dat nog steeds op traditionele wijze mag geschieden. Het schietterrein is nog steeds gelegen aan de Boerenkamplaan te Someren-Eind,bijna op de grens met Someren-Dorp achter het woonhuis van Pia Lomans,de dochter van Frans Lomans. Er wordt van het terrein veel gebruik gemaakt want Gilde St.Lambertus heeft in totaal 36 schutters en schutsters,die regelmatig onderlinge schietwedstrijden houden en ook deelnemen aan grote concoursen.